Ny kartläggning visar på brister i stöd till adopterade
Socialstyrelsen har i samverkan med MFoF gjort en kartläggning och analys av det stöd och de insatser som erbjuds till adopterade och adoptivföräldrar. Resultaten visar att stödet inte motsvarar behoven på ett likvärdigt sätt. Nu föreslås flera utvecklingsinsatser.
Socialstyrelsen har på uppdrag av regeringen genomfört en kartläggning och analys av hur hälso- och sjukvården och socialtjänsten möter behov hos personer som är adopterade. Uppdraget har genomförts i samverkan med Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, MFoF.
- Kartläggningen visar att adoption kan ha betydelse under hela livet, och att behov som kan härledas till adoptionen kan uppstå i olika skeden av livet. Om inte behoven uppmärksammas och möts visar forskning om internationellt adopterade att det kan leda till psykisk eller social ohälsa. Därför är det viktigt att det finns kunskap om adoptionsspecifika behov hos olika aktörer inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten, säger Åsa Borén, utredare vid Socialstyrelsen.
Fakta
- Mellan år 2011 och 2020 minskade antalet årligen genomförda adoptioner i Sverige, från att det gjordes 664 adoptioner 2011 till 323 stycken 2020.
- År 2020 fanns det 36 559 nationellt adopterade och 50 670 internationellt adopterade i Sverige. Cirka 40 000 internationellt adopterade är i vuxen ålder.
- Nationella adoptioner berörs i mindre omfattning i kartläggningen eftersom antalet nationella adoptioner är få, och erfarenheter och forskning är mycket begränsad.
Kontakt
Ledning och verksamhetsstöd
Per Sundberg
Kommunikationsstrateg (press- och mediakontakt)
Telefon: 010-190 10 89
E-post: per.sundberg@mfof.se
Uppdaterad senast