MFoF hbtqi-certifierad
MFoF arbete med och utbildning i hbtqi-frågor har resulterat i att myndigheten fått RFSL:s kvalitetsstämpel och intyg om att vi från och med 2022 är hbtqi-certifierade.
MFoF är därmed den första statliga myndigheten som genomfört en hbtqi-certifiering för samtliga medarbetare på myndigheten. Det är ett viktigt avstamp för oss i det fortsatta arbetet med hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter.
I mars 2021 fick MFoF i uppdrag av regeringen att främja hbtqi-personers lika rättigheter i enlighet med regeringens målsättningar (beslut A2021/00627).
Uppdraget, som sträcker sig till mars 2023, innebär att MFoF ska integrera och synliggöra ett hbtqi-perspektiv i myndighetens verksamhet och tydligare främja lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.
MFoF anser att uppdraget är viktigt, både ur ett demokratiskt och ett jämställdhetsperspektiv. Under 2021 har vi satsat på omfattande interna kompetenshöjande insatser för samtliga medarbetare på myndigheten, i samråd med RFSL.
Parallellt med dessa insatser har myndigheten tillsatt en projektledare och arbetsgrupp som, tillsammans med RFSL och medarbetarna, tagit fram en målsättning med certifieringen, genomfört situationsanalyser och nulägesrapporter. Arbetet har utmynnat i en handlingsplan för det fortsatta arbetet under 2022 – 2023.
hbtqi-cerifikat för MFoF Pdf, 138.3 kB, öppnas i nytt fönster.
Kort om hbtqi
- Hbtqi är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.
- Homosexuell och bisexuell handlar om sexuell läggning, alltså vem man blir kär i eller attraherad av.
- Trans handlar om könsidentitet och hur man uttrycker sitt kön. Många transpersoner identifierar sig inte med det kön man tilldelades vid födseln. Trans har inget med sexualitet att göra utan handlar om vilket kön man själv har eller hur man uttrycker det.
- Queer i förkortningen “hbtqi” handlar om queer som identitet. Det innebär att på något sätt bryta mot normer kring kön, sexualitet och/eller relationer, exempelvis genom att vara transperson, ha en icke-monogam relation eller att skaffa barn med en vän istället för en kärlekspartner.
- Intersexperson kan en person kalla sig som har en intersexvariation. Intersexvariationer är ett medfött tillstånd i vilket könskromosomerna, könskörtlarna (testiklar eller äggstockar) eller könsorganens utveckling är atypisk.
Uppdaterad senast