MFoF bidrar med underlag till forskningsprogram om psykisk hälsa – gör det du också!
Den 9 november deltog MFoF i en hearing om kunskapsluckor och forskningsbehov om psykisk hälsa som forskningsrådet Forte anordnade. Syftet var att lyfta behov av ny kunskap kring psykisk hälsa kopplat till MFoF:s målgrupper.
Forte är en statlig myndighet som främjar och stödjer forskning inom områdena hälsa, arbetsliv och välfärd. Forte har uppdraget att inrätta ett tioårigt nationellt forskningsprogram om psykisk hälsa. Forskningsprogrammet ska bland annat inkludera barns och ungdomars psykiska hälsa, förebyggande och tidiga insatser vid psykisk ohälsa, suicidprevention samt samordnade insatser för personer med svår psykiatrisk problematik.
- För oss på MFoF är det viktigt att uppmärksamma de brister vi ser gällande forskning inom våra verksamhetsområden. Psykisk ohälsa hos bland annat barn och unga och föräldrar ofta innebär ett negativt utfall när stödet från familj och samhälle brister. Fortes hearing gav oss en möjlighet att synliggöra våra målgrupper och de behov av kunskap som finns, säger Margareta Bolmgren, omvärlds- och kunskapsbevakare på MFoF.
På mötet lyfte MFoF bland annat att mer forskning behövs om internationellt adopterade och deras livsvillkor samt stöd till blivande och nyblivna föräldrar för att främja barns psykiska hälsa. Samma behov gäller även de skillnader man kan se vad gäller såväl bestämningsfaktorer som uttryck för psykisk ohälsa mellan pojkar/män och flickor/kvinnor. Här behöver vi mer kunskap för att kunna anpassa och erbjuda relevanta insatser utifrån målgruppernas behov.
- Våra inspel blir en del av underlaget till den kommande forskningsagendan för det tioåriga nationella forskningsprogram som Forte ansvarar för.
För att få in ytterligare viktiga underlag för att identifiera samhällsutmaningar och kunskapsbehov genomför Forte nu en digital öppen konsultation kring psykisk hälsa. Där har alla möjlighet att bidra med synpunkter om angelägna teman eller frågor kring psykisk hälsa som bör belysas mer inom forskningen.
Den öppna konsultationen finns på Fortes hemsida och är öppen till 30 november.
Gå till den öppna konsultationen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Jag uppmanar alla som är intresserade av området att ta chansen och skicka in era bidrag till forskningsprogrammet. Ju fler som uppmärksammar behov av mer kunskap kring psykisk hälsa för familjer, föräldrar och barn och unga, desto större chans att dessa målgrupper prioriteras i det kommande forskningsprogrammet säger Margareta Bolmgren.
Kontakt
Verksamhetsstöd
Margareta Bolmgren
Omvärlds- och kunskapsbevakare
Telefon: 010-190 10 87
E-post: margareta.bolmgren@mfof.se
Uppdaterad senast