MFoF får uppdrag att främja utvecklingen av våldsförebyggande arbete i hederskontext
Regeringen har beslutat om flera nya åtgärder för att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. Det handlar om att främja utvecklingen av våldsförebyggande arbete genom stöd till föräldrar inriktat på familjer i en hederskontext, bland annat genom att inhämta kunskap från forskning samt praktik, så att myndigheter kan erbjuda bättre kunskapsstöd till kommuner och regioner.
- Hedersrelaterat våld och förtryck är ett allvarligt samhällsproblem som främst drabbar flickor och unga kvinnor. Även hbtqi-personer och personer med funktionsnedsättning är särskilt utsatta. Inte en enda person ska behöva utsättas för sådant våld och förtryck, det hedersrelaterade våldet och förtrycket måste upphöra. Satsningarna som regeringen beslutat om igår är därför ett steg i rätt riktning, säger jämställdhetsminister Märta Stenevi.
Förebyggande arbete med föräldrar i en hederskontext ska främjas
Hedersrelaterat våld och förtryck bygger på patriarkala och heteronormativa föreställningar. Unga kvinnor och flickor samt hbtqi-personer är särskilt utsatta. Föräldraskapsstödjande insatser kan, under rätt omständigheter, motverka normer som rättfärdigar hedersrelaterat våld och förtryck och erbjuda alternativ till repressiv uppfostran. Åtgärder som syftar till att upptäcka risker för eller förekomst av våld utgör också viktiga delar i ett brottsförebyggande arbete.
Regeringen ger därför Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) i uppdrag att främja utvecklingen av våldsförebyggande arbete genom stöd till föräldrar inriktat på familjer i en hederskontext.
- MFoF tar fram kunskapsmaterial som ska hjälpa samhället att alltid se till barnets bästa utifrån en mängd perspektiv. Ett fungerande föräldraskapsstöd som når ut är kanske den enklaste vägen till god hälsa och positiv utveckling för våra barn. Det här uppdraget sätter ett extra och specifikt fokus på hederskontext, vilket innebär att vi bland annat behöver hitta sätt att motverka negativa normer i den handlingsplan som ska presenteras nästa år. Vi behöver visa på alternativ till förtryckande och intolerant föräldraskap som rättfärdigar våld, säger Per Bergling, generaldirektör på MFoF. Han tillägger:
- Jag ser det som att regeringen på ett lyhört sätt kompletterar ett av MFoF:s pågående uppdrag om att ta fram en handlingsplan för brottsförebyggande föräldraskapsstöd.
Inom ramen för uppdraget ska MFoF inhämta kunskaper och erfarenheter från en rad olika myndigheter och vid behov föra dialog med regioner, kommuner samt organisationer inom civilsamhället. Särskilt fokus ska ligga på aktörer som verkar nära familjer, till exempel mödra- och barnhälsovården, BUP, elevhälsan och öppna förskolan.
2,5 miljoner kronor avsätts för uppdraget under 2022. Uppdraget ska delredovisas senast den 28 april 2023 och slutredovisas senast den 28 mars 2025.
Kontakt
Ledning och verksamhetsstöd
Per Sundberg
Kommunikationsstrateg (press- och mediakontakt)
Telefon: 010-190 10 89
E-post: per.sundberg@mfof.se
Uppdaterad senast