Det är positivt att internationella adoptioner granskas
I media pågår en granskning gällande internationella adoptioner. MFoF ser granskning och eventuell kritik som en möjlighet till förbättring och positiv utveckling. Vi ser det också som en möjlighet att förmedla kunskap och information om internationella adoptioner. Myndigheten tar uppgifter om oegentligheter på allvar och har stor förståelse för att man vill få klarhet i vad som hänt. MFoF anser att det i Sverige bör utredas vilka åtgärder staten bör vidta när uppgifter framkommer om oegentligheter inom internationella adoptioner. Det har MFoF framfört till Socialdepartementet.
MFoF arbetar kontinuerligt för att utveckla tillsyns- och auktorisationsarbetet utifrån lagar, regler och en föränderlig värld. Under senare tid har vi betonat frågor om korruption och riskmedvetenhet, samt adoptionsorganisationernas förmåga att analysera och hantera risker. Vi arbetar också bland annat med att formalisera och tydliggöra tillsyns- och auktorisationsprocessen för att säkerställa barnrättsperspektiv, objektivitet, rättssäkerhet och transparens.
Det ingår inte i MFoF:s uppdrag att utreda uppgifter om oegentligheter långt tillbaka i tiden, och det finns inget stöd i lag för MFoF att göra det. Men det är ändå myndighetens uppfattning att det är bra att sådana uppgifter kommer fram. MFoF anser att det i Sverige bör utredas vilka åtgärder staten bör vidta när uppgifter framkommer om oegentligheter inom internationella adoptioner. Det har MFoF framfört till Socialdepartementet.
Om du som adopterad känner oro
När uppgifter om oegentligheter uppmärksammas kan det skapa oro hos adoptivföräldrar, men framför allt hos nu vuxna adopterade. MFoF har även sedan tidigare samtalat med många adopterade och föreningar för adopterade som känner oro och är bekymrade eller upprörda utifrån uppgifter om oegentligheter. Detta tar vi upp i dialog med myndighetens uppdragsgivare - regeringen och socialdepartementet.
Som en följd av bland annat detta fick MFoF under 2020 två nya uppdrag från regeringen. Ett uppdrag att erbjuda adoptionsspecifikt professionellt samtalsstöd till adopterade, och ett uppdrag att genomföra ett pilotprojekt för individuellt stöd i samband med ursprungssökning. Läs mer om dessa och hur du som adopterad kan nyttja stöden via länkarna nedan:
Pilotprojekt för individuell ursprungssökning
Adoption är en komplicerad fråga
MFoF arbetar för att internationella adoptioner till Sverige ska ske på ett lagligt och etiskt godtagbart sätt. Samtidigt ska MFoF i all verksamhet främja barnets rättigheter med utgångspunkt i FN:s barnkonvention, där det bland annat står att ett barn har rätt att växa upp i en familjemiljö. Detta är grundläggande. Om det inte finns möjlighet att hitta en familj inom barnets födelseland är internationell adoption än idag ett viktigt alternativ.
På MFoF:s webbplats, under rubriken Internationella adoptioner i huvudmenyn, finns mer information och fakta gällande internationell adoption.
Kontakt
Ledning och verksamhetsstöd
Per Sundberg
Kommunikationsstrateg (press- och mediakontakt)
Telefon: 010-190 10 89
E-post: per.sundberg@mfof.se
Uppdaterad senast