Lovande forskningsresultat: Filmat samspel med feedback positivt för relationen mellan föräldrar och barn i adoptivfamiljer
Stöd till adopterade och deras familjer före, under och efter adoptionen är en viktig del av adoptionsprocessen. MFoF har vänt sig till Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) för att få hjälp att undersöka vilken vetenskapligt sammanställd forskning som finns om insatser för att stödja adopterade barns psykiska och fysiska hälsa. SBU har tagit fram en rapport och bistått med stöd i tolkning.
Rätten till stöd till adopterade är reglerat i både svensk lag och i internationella konventioner. Socialtjänstens ansvar att ge stöd och hjälp till adopterade och deras familjer förtydligades 1998 i Socialtjänstlagen (2001:453). Det finns dock praxisvariationer i Sverige avseende vilka insatser som ges via kommunernas socialtjänst till adopterade och deras familjer. Det är också ovanligt att det ges adoptionsspecifika insatser till föräldrar och/eller barn.
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) har hjälpt MFoF att undersöka vilken vetenskapligt sammanställd forskning som finns om insatser för att stödja adopterade barns psykiska och fysiska hälsa. SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning och kvalitetsgranskning inkluderat en systematisk översikt i svaret till MFoF. Upplysningstjänstens svar kan läsas i sin helhet via nedanstående länk:
SBU har även identifierat fyra primärstudier (RCT-studier) om olika stödinsatser till adopterade barn och deras föräldrar. MFoF har granskat dessa studier med hjälp av SBU:s mallar för att undersöka hur välgjorda studierna är. Den övergripande slutsatsen är att metoderna Attachment and Biobehavioral Catch-up (ABC), Child Parent Relationship Therapy (CPRT) samt interventionen som bestod av videofeedback (VIPP-FC-A) gav positiva effekter på relationen mellan föräldrar och barn. Till exempel ökade föräldrarnas sensitivitet/lyhördhet. Uppföljningar visade att effekterna kvarstod även efter att studierna avslutades. All dessa metoder innehöll inslag av filmat samspel samt feedback till föräldrarna hur de svarade mot barnets signaler. Även om resultaten är lovande behövs mer forskning om de olika metodernas effekter. Metoderna behöver också studeras i svenska förhållanden.
Läs mer om detta via nedanstående länk:
Forskning om insatser för att stödja adopterade barns psykiska och fysiska hälsa
Kontakt
Ledning och verksamhetsstöd
Per Sundberg
Kommunikationsstrateg (press- och mediakontakt)
Telefon: 010-190 10 89
E-post: per.sundberg@mfof.se
Uppdaterad senast