MFoF har upphandlat leverantör av adoptionsspecifikt professionellt samtalsstöd
I maj 2020 fick MFoF ett nytt regeringsuppdrag som innebär att myndigheten ska erbjuda adoptionsspecifikt professionellt samtalsstöd till adopterade. MFoF har upphandlat en extern leverantör för att tillhandahålla samtalsstödet. Det blir Apoteksgårdens Kognitiva Center AB som kommer vara utförare av samtalsstödet.
Apoteksgårdens Kognitiva Center AB beskriver en verksamhet som har erfarenhet och kompetens gällande stöd till adopterade. Medarbetarna har förståelse för de utmaningar som är förknippade med adoption. Det finns en mängd upplevelser och frågor adopterade i olika stadier av sitt liv kan behöva hantera – förlust, separation, anknytning, identitet, självkänsla, rasism, diskriminering med mera.
- När någon som är adopterad upplever fysisk eller psykisk ohälsa kan det bli extra svårt att röna ut vad orsaken är. Ibland finns det oklarheter kring barnets situation innan adoptionen, i andra fall finns över huvud taget ingen information. När barnet väl är adopterat finns det inte full insyn i barnets uppväxt hos adoptionsfamiljen. Detta leder till att det inte alltid går att säga vad i en människas känslor eller beteenden som går att koppla till arv eller om det istället ska ses som ett resultat av den miljön som barnet har växt upp i, säger Marlene Alander, VD och grundare av Apoteksgårdens Kognitiva Center AB. Hon fortsätter:
- Jag och mina medarbetare har flera års erfarenhet av att möta och behandla adopterade utifrån individens särskilda situation. Vi är glada att vi fått detta uppdrag, men också ödmjuka inför det ansvar och särskilda utmaningar som följer med uppgiften.
De medarbetare på Apoteksgårdens Kognitiva Center AB som främst ska arbeta med samtalsstödet är (klicka på namnen för att få en närmare beskrivning av kompetenser och erfarenheter):
Leg psykoterapuet, leg sjuksköterska.
Marlene arbetar som VD vid Apoteksgårdens Kognitiva Center AB med vårdavtal med Region Örebro län sedan 2006 där uppdraget är Individuella terapeutiska behandlingar.
Hon har erfarenhet att arbeta med individuellt samtalsstöd med ett 10-årig utvärderat behandlingsresultat där det ingår 350 behandlande personer per år sedan start 2006.
Marlene utför behandling, slutenvård och akut psykiatri med barn, ungdomar och deras familjer och enskilda vuxna samt även adoptionsspecifikt professionellt samtalsstöd till adopterade som har behov av råd och stöd.
Marlene ingår i en kvalitetssäkringsgrupp för privata psykoterapeuter.
Parallellt har Marlene familjehem för barn med särskilda behov sedan år 2000.
Marlene har också gedigen erfarenhet av att behandla både barn och vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar samt har själv två adopterade barn, ett från Sverige och ett från Uganda.
Utbildning:
- Handledare- och lärarutbildning KBT
- Påbyggnadsutbildning i psykoterapi (steg 2)
- Grundutbildning i akupunktur
- Grundutbildning i kognitiv psykoterapi (steg 1)
- Kurs i Balans - diabetes
- Sjuksköterskeexamen
- Audionomutbildning
Socionom, leg psykoterapeut, lärare och handledare kbt.
På traumamottagningen kom Anders under mer än 16 års tid i kontakt med människor som förlorat sitt land, sitt hem, sina biologiska föräldrar eller andra närstående släktingar. I samband med det har han mött både unga vuxna som varit barnsoldater och äldre som blivit adopterade eller familjehemsplacerade.
Anders har medverkat i bearbetning av anknytningsproblematik och hur det är att som adopterad växa upp hos föräldrar som också har biologiska barn, känslor av orättvisor i detta, inbillade eller verkliga. Känslan av att ha en annan hudfärg och bli nedvärderad på grund av detta. Många brottas med låg självkänsla och anpassar ihjäl sig i stället för att se styrkan i att ha en annorlunda uppväxt.
Utbildning:
- Traumametoden EMDR
- Familjeterapi
- Handledare- och lärarutbildning KBT
- Påbyggnadsutbildning i psykoterapi (steg 2)
- Grundutbildning i kognitiv psykoterapi (steg 1)
- Socionomexamen
Leg psykolog.
Patrik har arbetat som psykolog och terapeut sedan 2008 och med egen mottagning sedan 3 år. Han har även arbetat med utredning och behandling av barn och ungdomar som har psykiska störningar.
Här ryms störningar av t ex sociala relationer och övergrepp men också sådant som svårigheter med uppmärksamhet, hyperaktivitet och impulsivitet och aggressivitet eller mobbing, missbruk eller olika former av funktionsnedsättning.
Arbetsuppgifter är även individuella terapeutiska behandlingar där anknytningsproblematik, krishantering och komplex psykisk ohälsa samt individuellt samtalsstöd till adopterade varit aktuella teman hos de Patrik träffar på vuxenpsykiatri, BUP och elevhälsan samt på hans egen mottagning.
Om samtalsstödet
- Samtalsstödet är till för dig som är adopterad och är över 15 år. Du ska även vara svensk medborgare.
- Samtalen sker i första hand via digitala lösningar (Zoom, Visiba Care eller Meet). Det är även möjligt att ha samtalet via telefon eller besök på någon av Apoteksgårdens Kognitiva Center AB:s mottagningar i Västmanland och Dalarna.
- Samtalsstödet är kostnadsfritt.
- Samtalsstödet är fristående och är ett komplement till redan befintliga insatser inom sjukvården.
Åtkomst till samtalsstödet
De första samtalen börjar genomföras 1 september, men det går redan nu att boka tid. För att boka tid för samtalsstöd kontaktar du Apoteksgårdens Kognitiva Center AB via telefon:
070 - 98 120 10 (kl 08.00 till kl 17.00)
Eller via mejl:
apoteksgarden@telia.com
Det är viktigt att du kontaktar Apoteksgårdens Kognitiva Center AB när du vill ha samtalsstöd. Eftersom vi vill undvika att dina personuppgifter hanteras av fler aktörer än nödvändigt bör du inte kontakta MFoF om detta.
Om upphandlingen
Som statlig myndighet förhåller sig MFoF till den lagstiftning som styr offentlig upphandling. Mer information om detta finns på Upphandlingsmyndighetens webbplats via länken nedan.
De grundläggande upphandlingsprinciperna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
MFoF:s upphandlingar genomförs i enlighet med Lag om offentlig upphandling, LOU (2016:1145) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Kontakt
Ledning och verksamhetsstöd
Per Sundberg
Kommunikationsstrateg (press- och mediakontakt)
Telefon: 010-190 10 89
E-post: per.sundberg@mfof.se
Uppdaterad senast