Är socialnämnden skyldig att utreda och fastställa faderskap eller föräldraskap för ett barn som inte har uppehållstillstånd i Sverige?
Det är inte uppehållstillståndet i sig, utan om barnet anses ha hemvist som avgör om socialnämnden är skyldig att utreda faderskapet, 2 kap. 1 § FB.
Utgångspunkten för hemvist i Sverige är i normalfallet ett permanent eller ett längre tillfälligt uppehållstillstånd. Men vare sig uppehållstillstånd, avsaknad av permanent uppehållstillstånd eller folkbokföring har ansetts vara avgörande för om en person ska anses ha sin hemvist i Sverige men är faktorer som får vägas in i bedömningen av personens hemvist.
Det kan också finnas omständigheter i ett enskilt fall som gör att ett barn kan anses ha hemvist i Sverige trots att moder och barn saknar uppehållstillstånd. Till exempel om den presumtive fadern har uppehållstillstånd eller är svensk medborgare och avsikten är att barnet ska växa upp i Sverige. I dessa fall är det den kommun där barnet vistas som bör ansvara för utredningen (2 kap. HSLF-FS 2021:64). Den socialnämnd som har inlett utredningen ska också slutföra den, även om barnet sedan folkbokförs i en annan kommun. Socialnämnden kan enligt 2 kap. 3 § andra stycket FB att flytta över ärendet till en annan kommun om det avsevärt underlättar utredningen.
Relaterad information
Uppdaterad senast