Internationella adoptioner till Norge och Danmark stoppas helt eller delvis
Tisdag 16 januari kom besked från både Norge och Danmark som på olika sätt påverkar internationella adoptioner till dessa länder. Många undrar nu hur MFoF tänker och agerar utifrån det som sker i Danmark och Norge.
I Norge handlar det om att adoptioner av olika anledningar stoppas från länderna Taiwan, Thailand, Filippinerna och Sydkorea. Dessutom har Norges centalmyndighet Bufdir rekommenderat Barn- och familjeministeriet att genomföra ett generellt tillfälligt stopp på två år för adoptioner från utlandet till Norge, detta i väntan på att en pågående statlig utredning i Norge avslutas.
I Danmark har Social-, bostads- och äldredepartementet meddelat Danmarks enda adoptionsförmedlare DIA att adoptioner från Filippinerna, Indien, Taiwan, Thailand och Tjeckien kan komma att ställas in. Detta har medfört att DIA själva beslutat att lägga ner, vilket innebär att samarbetet med de nämnda länderna avslutas och alla adoptioner från utlandet till Danmark i praktiken stoppas tills vidare.
I dagsläget finns gällande auktorisationer för adoption från samtliga ovan nämnda länder till Sverige, fördelat på de svenska adoptionsorganisationerna Adoptionscentrum och Barnen Framför Allt (BFA)
MFoF:s myndighetsarbete
MFoF har generellt god kontakt med de nordiska grannländerna i fråga om utvecklingen inom internationell adoption. I nuläget efterfrågar och inväntar vi mer detaljerad information från både Danmark och Norge gällande deras beslutsprocess och på vilka uppgifter deras beslut grundar sig. De här uppgifterna kan i sin tur föranleda MFoF att inleda tillsynsärenden gällande ett eller flera av de aktuella ursprungsländerna.
Sedan tidigare har MFoF inlett ett tillsynsärende gällande Filippinerna, baserat på uppgifter från både VG (Verdens Gang) och Bufdir i Norge.
Det är viktigt att veta att lagar, regler och beslutsprocesser ser olika ut i olika nordiska länder. I Sverige kan MFoF utifrån sin myndighetsroll inom auktorisation och tillsyn ta självständiga beslut i fråga om adoption från ett visst land, medan det i t ex Norge fungerar så att myndigheten (Bufdir) rekommenderar och Barnministern är den som tar beslutet.
Det är även viktigt att påminna om att MFoF:s tillsyn omfattar förhållanden som har betydelse för MFoF:s bedömning av pågående förmedlingsverksamhet. Uppgifter som härstammar från långt tillbaka i tiden påverkar alltså inte MFoF:s nutida tillsynsarbete.
Adoptionskommissionen utreder oegentligheter
I Sverige pågår nu också en omfattande utredning med fokus på oegentligheter inom internationella adoptioner. Utredningen genomförs av Adoptionskommissionen, som utreder förekomsten och omfattningen av oegentligheter i den svenska internationella adoptionsverksamheten, vad olika aktörer (regeringen, myndigheter, adoptionsorganisationer, kommuner, ideella organisationer, etc.) känt till om oegentligheter och hur de agerat när de fått information om oegentligheter.
Kontakt
Ledning och verksamhetsstöd
Per Sundberg
Kommunikationsstrateg (press- och mediakontakt)
Telefon: 010-190 10 89
E-post: per.sundberg@mfof.se
Uppdaterad senast