Vad gör vi om en förälder saknar legitimation vid handläggningen av en föräldra- eller faderskapsbekräftelse?
En bekräftelse av faderskap eller föräldraskap till ett barn som inte har fyllt 18 år görs skriftligen vid ett personligt besök hos socialnämnden enligt 1 kap 4 § FB. En part i ett faderskaps- eller föräldraskapsärende ska vid ett sådant besök kunna styrka sin identitet. Vilka legitimationssätt som kan godtas är inte reglerat i lag. Som utgångspunkt gäller att det är socialnämnden som måste ta ställning till om det aktuella legitimeringssättet kan godtas som bevis för en persons identitet. Av 5 kap. ”Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöds föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2021:64) om socialnämndens utredning och fastställande av faderskap eller föräldraskap samt om socialnämndens utredning när barn har kommit till genom assisterad befruktning av ensamstående” framgår att den som håller i utredningen så snart som möjligt bör kalla modern till ett personligt sammanträffande. Om hon uppger en person som far eller förälder till barnet, bör modern och den personen kallas gemensamt eller var för sig för att de bl.a. ska kunna styrka sina identiteter. En kopia av respektive parts legitimationshandling bör sparas i akten.
På s. 134 i MFoF:s handbok ”Att utreda och fastställa faderskap och föräldraskap” anges att part ska styrka sin identitet genom att legitimera sig före undertecknandet av bekräftelseblanketten. Legitimationssättet antecknas i protokollet, inte på bekräftelsen. Om någon av parterna saknar godkänd identitetshandling behöver ärendet överlämnas till domstol för vidare handläggning.
Även om utredningen bör bedrivas skyndsamt och ska vara slutförd inom ett år från barnets födelse, om inte särskilda skäl föranleder annat (2 kap. 8 § andra stycket FB), kan socialnämnden invänta att den enskilde löser en praktisk fråga om legitimering om så är möjligt. Om utredningen inte är slutförd inom sex månader, bör utredaren enligt HSLF-FS 2021:64, 12 kap rådgöra med en överordnad tjänsteman om ärendet ska utredas vidare eller överlämnas till domstol för rättslig prövning.
Uppdaterad senast