Kan socialnämnden hämta in uppgifter i en faderskaps- eller föräldraskapsutredning utan mammans samtycke?
Socialnämnden ska hämta in upplysningar från modern och andra personer som kan lämna uppgifter av betydelse för utredningen (2 kap. 4 § FB). Det är moderns upplysningar som är utgångspunkten i en faderskapsutredning. Om modern inte vill medverka måste utredaren ändå försöka komma vidare i utredningen. En viktig pedagogisk uppgift blir att förklara för modern hur viktigt det är att få faderskapet fastställt.
Socialnämnden är inte bunden av moderns ståndpunkt (JO 2001/02 s. 290). Socialnämndens skyldighet i faderskapsärenden går så långt att utredaren har rätt att hämta in uppgifter från utomstående även utan moderns medgivande. Det kan exempelvis bli aktuellt om modern lämnar knapphändiga uppgifter eller inte medverkar i utredningen. Det sker i så fall med stöd av 10 kap. 2 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), OSL, som säger att en myndighet får lämna ut uppgifter som omfattas av sekretess om det krävs för att myndigheten ska kunna fullgöra sin verksamhet. Det innebär att socialnämnden kan inhämta uppgifter från utomstående eller begära in uppgifter från en annan myndighet trots att socialnämnden då röjer att det pågår en faderskapsutredning. Socialnämnden måste alltid avväga barnets rätt till vetskap om sitt ursprung och respekten för moderns integritet utifrån vad som är till barnets bästa i varje enskilt fall.
Socialtjänstens möjligheter att få den information som begärs av en myndighet styrs av den tillfrågade myndighetens uppgiftsskyldighet och sekretessbestämmelser. Enligt 10 kap. 27 § OSL får en sekretessbelagd uppgift lämnas till en myndighet, om det är uppenbart att intresset av att uppgiften lämnas har företräde framför det intresse som sekretessen ska skydda, den så kallade generalklausulen. Generalklausulen gäller till exempel för Skatteverket, Försäkringskassan och Migrationsverket, men inte för socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Om socialnämnden efterfrågar uppgifter till en faderskapsutredning från en myndighet som omfattas av generalklausulen ska den andra myndigheten avväga intresset av barnets rätt till att få faderskapet fastställt mot det intresse som myndighetens egen sekretess ska skydda.
Relaterad information
Uppdaterad senast