Är socialnämnden skyldig att utreda moderskapet för ett barn?
Eftersom det är själva födandet som konstituerar moderskapet till barnet och det i regel är givet vem som har fött barnet finns det inte några särskilda regler för situationen när det är oklart vem som fött barnet. Det finns exempelvis inte några regler i föräldrabalken om fastställande eller hävande av moderskap. Om det är oklart vem som har fött barnet eller om moderskapet ifrågasätts, får en talan om fastställande eller hävande av moderskapet i stället föras som en fastställelsetalan enligt reglerna i 13 kap. 2 § rättegångsbalken. Det finns inte heller några särskilda regler om utredning av moderskap, vilket bland annat innebär att socialnämnden inte har någon lagstadgad skyldighet att försöka utreda vem som har fött ett barn (SOU 2022:38 Alla tiders föräldraskap, s. 415).
Högsta domstolen har dock fastställt att trots att det inte anges i lag är socialnämnden skyldig att försöka utreda vem som kan vara mor till ett barn om behov uppkommer. I detta ligger att socialnämnden har en skyldighet att biträda barnet med att få rättsligt bestämt vem som har fött barnet och alltså är barnets förälder (jfr JO 1989/90 s. 223 f.). Enligt grunderna för 3 kap. 5 § andra stycket FB (jfr NJA 1989 s. 19), och i linje med vad som följer av Sveriges internationella åtaganden (artikel 8 i Europakonventionen och artikel 7 i Barnkonventionen), får socialnämnden också anses ha behörighet att föra barnets talan i mål om fastställande av moderskap (NJA 2021 s. 801).
Av rättsfallet NJA 1998 s. 128 framgår att socialnämnden är behörig att för barnets räkning ansöka om rättshjälp i mål om fastställande av faderskap. Detsamma får anses gälla för mål om fastställande av moderskap.
Är barnet ensamkommande och har en god man är denne också behörig att föra talan om moderskap för barnet (11 kap. 1 § RB).
Uppdaterad senast