PROGRAM OCH METODER FÖR FÖRÄLDRASKAPSSTÖD
Tryggare barn
Målgrupp
Föräldrar med barn 3–11 år.
Utformning av programmet
Tryggare barn riktar sig till föräldrar som har barn i åldern 3–11 år som är aktuella hos socialtjänsten, med anledning av att det inkommit en anmälan om oro för att barnen utsatts för våld eller kränkning i hemmet. Syftet med programmet är att stärka relationen mellan barn och föräldrar och minska risken för konflikter. Föräldern får också hjälp med att hantera egna känslor som ilska och stress.
Innehållet i programmet syftar till att minska konfliktnivån, öka positiv samvaro och därigenom minska risken för fortsatt våld. Insatsen är tänkt att komma igång så snart en orosanmälan har inkommit till socialtjänsten och kan således ges parallellt med pågående utredning. I programmet ingår 1-3 barnsamtal. Tryggare barn erbjuds i dagsläget inte digitalt. Det är möjligt att utbilda sig i programmet i Sverige.
Programmet bygger på inlärnings- och anknytningsteori. Barnperspektivet har beaktats i utformandet av programmet genom att behandlare med erfarenhet av att arbeta med utsatta barn har varit delaktiga när programmet tagits fram.
För att öka tillgängligheten på programmet har anpassningar av programmets information och föräldramaterial gjorts. Material har översatts till fem språk (arabiska, engelska, persiska, spanska och somaliska). Behandlarna inom socialtjänsten kan om möjligt anpassa träffarnas tidpunkt efter föräldrars önskemål.
Nivå på programmet
Indikerad.
Komponenter
Komponenter som Tryggare barn beaktar är:
- Byggande av relation
- Gemensam lek
- Färdigheter för att behålla sitt lugn
Vilka kan använda sig av programmet?
Tryggare barn är möjligt att använda inom socialtjänsten.
Uppföljning och utvärderingar
Uppföljning av föräldrarnas upplevelse av programmet genomförs genom en enkätundersökning efter programmets slut.
En svensk studie visade att Tryggare barn var möjligt att implementera inom socialtjänsten och kan vara effektivt i att minska förekomsten av orosanmälningar. Programmet har inte utvärderats i någon randomiserad kontrollerad studie (RCT) och omnämns därför inte i en systematisk översikt. En RCT-studie pågår.
Svenska effektstudier på programmet
Saknas.
Övriga svenska studier
van Leuven L., Lalouni M., Enebrink P., Sorjonen K. & Forster M. (2022). Feasibility and implementation of Safer Kids – A parenting program to reduce child abuse. Child Abuse & Neglect 123:105434.
Information
Ägare
Stockholms stad, Plus föräldraskapsstöd är ägare och förvaltare av programmet.
Kostnad
Utbildningen är kostnadsfri för anställda inom Stockholms stad. För övriga landet ges utbildningar av Akademi Magelungen.
Kontaktuppgifter
Stockholms stad
Webbplats: www.plusportalen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Karolinska Institutet erbjuder utbildning genom Akademi Magelungen.
Webbplats: www.magelungen.com/akademi/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Uppdaterad senast