PROGRAM OCH METODER FÖR FÖRÄLDRASKAPSSTÖD
ABC 0–2 år
Målgrupp
Föräldrar med barn 0–2 år.
Utformning av programmet
ABC 0–2 år vänder sig till alla föräldrar med barn i åldern 0–2 år. Syftet med programmet är att främja hälsa och utveckling hos barn i åldrarna 0-2 år samt att stärka föräldrarna i deras föräldraroll. Programmet består av fyra gruppträffar som är en timme per gång. Efter varje gruppträff finns tid avsatt för fika och umgänge för familjerna som deltar. Gruppträffarna handlar om familjeliv, hur föräldern kan stödja sitt barns utveckling och hantera utmaningar. Under träffarna erbjuds deltagarna möjligheten att diskutera och dela erfarenheter med varandra. Mellan träffarna har föräldrarna möjlighet att pröva nya färdigheter tillsammans med sitt barn. På varje gruppträff deltar 5–10 föräldrar och barnen är med under träffarna. Träffarna leds av två utbildade gruppledare som följer en manual. Bilder används under träffen som stöd för diskussionerna. Programmet kan erbjudas på både dag– och kvällstid.
Innehållet i gruppträffarna bygger på forskning om utvecklingspsykologi, anknytningsteori, inlärningspsykologi samt FN:s barnkonvention om barns rättigheter. Materialet bygger också på önskemål och behov från föräldrar. Barnkonventionen lyfts under gruppträffarna samt i det material som föräldrarna tar med sig hem. Programmet bygger på kognitiv beteendeterapi (KBT).
Det är möjligt att utbilda sig i programmet i Sverige. I dagsläget erbjuds inte ABC 0–2 år digitalt.
Nivå på programmet
Universell.
Komponenter
Komponenter som ABC 0–2 år beaktar är:
- Byggande av relation
- Gemensam lek
- Aktivt lyssnande
- Färdigheter för föräldrarna själva
Vilka kan använda sig av programmet?
ABC 0–2 år kan användas inom verksamheter såsom socialtjänst, förskola, öppen förskola, barnavårdscentraler (BVC) samt övriga verksamheter som vänder sig till föräldrar med barn i åldern 0–2 år.
Uppföljning och utvärderingar
Under utvecklingen av programmet har användbarhet och förståelse av gruppträffarna utvärderats. Resultatet visade att användbarheten och förståelsen var hög bland såväl gruppledare som föräldrar.
Programmet har inte utvärderats i en randomiserad kontrollerad studie (RCT) och omnämns därför heller inte i någon systematisk översikt. Örebro universitet planerar att genomföra en RCT-studie med start 2023.
Information
Ägare
I Stockholm är Stockholms stad, Plus föräldraskapsstöd ägare och förvaltare av programmet.
Kostnad
Gruppledarutbildningen är kostnadsfri för anställda inom Stockholms stad. För övriga kostar gruppledarutbildningen 11.500 kr.
Kontaktuppgifter
Stockholms stad
Uppdaterad senast