- Start
- Föräldraskapsstöd
- Informationsbrev
Information om föräldraenkäten
Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) är en statlig kunskapsmyndighet med ansvar för föräldraskapsstöd. MFoF har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga befintligt stöd till föräldrar med psykisk ohälsa och kognitiva svårigheter, och att undersöka föräldrars erfarenheter och behov av stöd (S2024/01507). Arbetet ska utmynna i förslag på hur stödet kan stärkas, så att föräldrar med psykiska besvär och kognitiva svårigheter erbjuds stöd som är relevant, behovsanpassat, och möjligt att tillgodogöra sig.
MFoF genomför därför en anonym enkätundersökning om föräldrars behov och erfarenheter av stöd.
Länk tillbaka till föräldraenkäten
Vilka föräldrar kan delta i undersökningen?
Vi söker föräldrar med psykisk ohälsa och/eller kognitiva svårigheter. Vi söker både föräldrar vilkas svårigheter är utredda och diagnosticerade, och föräldrar som inte genomgått utredning.
Med psykisk ohälsa avses bland annat nedstämdhet, ångest, psykoser, självskadebeteende, ätstörningar, stress- och sömnproblem, missbruk, och personlighetssyndrom. Exempel på diagnoser kopplade till psykiska besvär är depression och bipolär sjukdom, generaliserat ångestsyndrom (GAD), schizofreni, och emotionellt instabil personlighetssyndrom (EIPS).
Med kognitiva svårigheter avses bland annat svårigheter med inlärning, minne, att läsa och skriva, uppmärksamhet, aktivitetsnivå, impulsivitet, språk, tid och att hantera sinnesintryck. Exempel på diagnoser kopplade till kognitiva svårigheter inkluderar intellektuell funktionsnedsättning (IF), ADD/ADHD, autismspektrumtillstånd (AST) och språkstörning.
Vi söker föräldrar med barn mellan 0 – 18 år oavsett var barnet bor (hemmaboende, boende hos andra föräldern och- eller familjehemsplacerat). Vi söker både föräldrar som har fått föräldraskapsstöd, och föräldrar som inte har fått det. Föräldrastödet kan ha givits av olika verksamheter, såsom av socialtjänsten, mödra- och barnhälsovården, psykiatrin och habiliteringen.
Hur går det till att delta i undersökningen?
Deltagandet sker genom en anonym, digital enkät som beräknas ta ca 30 minuter att besvara. Du kan besvara enkäten själv eller med hjälp av en stödperson. Enkäten inleds med bakgrundsfrågor (t.ex. ålder, boende, sysselsättning). Sedan följer frågor om dina behov och erfarenheter av föräldraskapsstöd. Enkäten avslutas med frågor om faktorer som kan påverka hur enkelt eller svårt det är att vara förälder, och att tillgodogöra sig föräldraskapsstöd. Sådana faktorer inkluderar bland annat ekonomi och arbete, socialt stöd från sin familj, om barn har särskilda behov, och samarbetet med barnets andra förälder.
Hur hanteras mina svar om jag deltar?
Det är frivilligt att delta. Du kan välja att avbryta ditt deltagande när som helt innan du skickar in enkäten. Enkäten är helt anonym, vi samlar inte in eller sparar namn, kontaktuppgifter eller IP-adress. Undersökningens resultat kommer att avrapporteras av MFoF i en rapport som tillgängliggörs på MFoF:s webbsida, och genom muntliga presentationer och föreläsningar. Resultaten analyseras och presenteras på gruppnivå. Med detta menas att vi undersöker hur vanligt förekommande olika erfarenheter och behov är hos de föräldragrupper som deltar, och hur olika saker hänger samman. Eventuella citat från fritextsvar väljs också med omsorg så att de inte kan härledas till en specifik person.
Hur gör jag om jag vill delta?
Du når enkäten via denna länk: mfof.se/foraldraenkat
Sista dagen att delta i enkätundersökningen är den 23 juni 2025.
Var vänder jag mig om jag har några frågor?
Om du har frågor om undersökningen så är du välkommen att vända dig till foraldraskapsstod@mfof.se
Med vänliga hälsningar från Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd.
Kontakt
Ledning och verksamhetsstöd
Per Sundberg
Kommunikationsstrateg (press- och mediakontakt)
Telefon: 010-190 10 89
E-post: per.sundberg@mfof.se
Uppdaterad senast