Kan utdrag ur polisens misstanke- och belastningsregister för föräldrarna och föräldrarnas nya partner inhämtas av socialnämnden för utredning enligt 6 kap. 19 § tredje stycket FB och för upplysningar enligt 6 kap. 20 § FB utan samtycke?
Ja, om det bedöms vara nödvändigt. Men utredaren bör informera föräldrarna om att utdrag ur polisens misstanke- och belastningsregister kan komma att inhämtas, HSLF-FS 2017:51.
Socialnämndens rätt att ta del av misstanke- och belastningsregistret i ärenden om vårdnad om barn, barns boende, umgänge med barn omfattar alla som kan behövas utredas för att bedöma vad som är barnets bästa. Uppgifter kan på den grunden inhämtas om såväl föräldrar som nya partners utan samtycke. En myndighet som har rätt att få uppgifter ur registret skall i varje särskilt fall noga pröva behovet av information. En begäran om att få ta del av uppgifter får göras endast om skälet till det uppväger den olägenhet det innebär för den som berörs, (7 § Lag (1998:620) om belastningsregister och 6 § Lag (1998:621) om misstankeregister).
Uppgifter ur belastningsregistret ska lämnas ut om det begärs av en socialnämnd bl.a. i ärenden om vårdnad om barn, barns boende och umgänge med barn m.m. (11 § p. 8 b Förordning (1999:1134) om belastningsregister).
Uppgifter ur misstankeregistret ska lämnas om det begärs av en socialnämnd bl.a. i ärenden om vårdnad om barn, barns boende och umgänge med barn m.m. (4 § p. 9 b Förordning (1999:1135) om misstankeregister).
Uppdaterad senast