Viktigt att få med i metodstödet
Alla punkter nedan är tankar, idéer och synpunkter som kommit in från adopterade och adopterades föreningar till MFoF gällande individuell ursprungssökning. För mer information och bakgrund, klicka här!
- MFoF behöver inhämta kunskap, forskning, erfarenheter och utvärderingar från andra länder, som får analyseras och sammanställas.
- Att det framkommer utifrån vilken forskning som materialet vilar på och att det innehåller bästa möjliga stöd som är tillgängligt i dagsläget.
- Stödet som ges ska utgå från evidensbaserad kunskap och ges av kompetent personal som kan hantera psykosociala frågeställningar och som har kännedom om möjliga sökvägar.
- Det är viktigt att arbetet inom uppdragen sker transparent och att verksamheten går att följa upp.
- Att metodstödet har ett fokus på de adopterades behov, utifrån förlusten av biologiska föräldrar och ursprungsland, där det framkommer att stödet, bl.a. det ekonomiska stödet och täckandet av kostnader i samband med terapi- och stödsamtal, kan vara avgörande för den adopterade.
- Att stödet möter de olika typer av svårigheter som den adopterade kan stöta på under hela livet och även då man upptäcker att det begåtts oegentligheter.
- Det är viktigt att man talar om att adopterade har förlorat något väsentligt, eftersom det aldrig görs i dag.
- Att vikten av förståelse och ett insiktsfullt bemötande poängteras för de professioner som ska stödja de adopterade i deras sökande av sitt ursprung, då ursprungssökande är en mycket känslig och påfrestande process, samt att de har tillgång till landspecifik kunskap.
- Att metodstödet stödjer skapandet av mötesplatser/forum där adopterade kan mötas och stärka varandra.
- Adoptivföräldrarna ska inte blandas in om inte den adopterade själv önskar detta.
- Att metodstödet är lätt att läsa och ta till sig och att det kraftigt bidrar till att stärka de adopterades möjligheter vid ursprungssökning.
- Tydliga regler, riktlinjer och guider för hur man kan gå tillväga för att söka sitt ursprung, så att man enkelt kan lotsa sig fram.
- Mer information om vad för slags stöd som finns för internationellt adopterade och vilka lagar och konventioner som backar upp dessa stödformer.
- Information om hur man kan gå tillväga för att få stöd när dokument uppenbarligen inte stämmer.
- Förutom generella råd och tips kopplade till ursprungssökningen, behövs landspecifik information och tydliga kontaktuppgifter för ursprungslandet och för stöd i Sverige.
- För länder som adoptionsorganisationerna har auktorisation för bör det finnas ett system för ursprungssökning, dit den adopterade kan vända sig.
- Information om hur myndigheterna fungerar i de olika ursprungsländerna.
- Statistik med överblick över adoptioner som skett flera decennier bakåt i tiden.
- Information om hur adoptioner genomförts i ett historiskt perspektiv, där regelverk och tillvägagångssätt beskrivs.
- Adoptionshandlingarna behöver tolkas utifrån den kunskap om ursprungslandet som gällde vid tiden för adoptionen.
- Vid sidan av att tolka och översätta dokument bör det centrala vara att någon guidar den adopterade genom de olika upplevelser och reaktioner som en ursprungssökning medför.
- Det är viktigt att adopterade vid ursprungssökning får tillgång till kvalificerade tolkar och guider på plats i ursprungslandet, som behärskar såväl språk som kulturella aspekter och att dessa personer är fristående från organisationer som förmedlar adoptioner.
- Det är viktigt att återföreningar sker i trygga och avslappnade miljöer, inte på torftiga kontor i adoptionsförmedlingars lokaler och regi.
- Det är viktigt att få med att adoptioner gått oetiskt och brottsligt tillväga. Att exempelvis fattiga blivande föräldrar eller fattiga småbarnsföräldrar utsatts förpåtryckningar eller blivit lurade att tro att deras barn ska få bo på internat och erbjudas utbildning. Barn kan ha blivit stulna, kidnappade eller försvunnit i det stora adoptionsmaskineriet. Därefter kan handlingar ha fabricerats så att det framstår som att barnet är föräldralöst och tillgängligt för adoption.
- Att den adopterade kan få hjälp vid anmälan om brott i samband med adoptionen.
- Att det kan innehålla ett antal anonymiserade ursprungssökningar, som visar på vidden av utmaningar och möjligheter som adopterade mött i sina ansträngningar att söka sitt ursprung.
- Adopterade som får försörjningsstöd ska inte riskera att förlora detta om de har behov av och har möjlighet att få kostnaderna för återresa för sig och ev. en medföljare och/eller psykologstöd med adoptionskompetens täckta från annat håll.
- Det kommer att vara svårt för kommunerna att hantera stödet till adopterade vid ursprungssökning, även om de har tillgång till ett metodstöd. Stödet vid ursprungssökning måste komma från centralt håll. I annat fall kan det bli allt för stora variationer i det stöd som den adopterade får. Var i landet den adopterade bor ska inte avgöra vilket stöd som hon/han kan få. En central enhet kan bygga upp och bibehålla kunskap och kan bygga upp och upprätthålla kontaktnät gentemot centralmyndigheter i andra länder.
- En organisation (NGO) verksam i Indien, som åtar sig uppdrag kring ursprungssökning, har mejlat och erbjudit sina tjänster.
Uppdaterad senast