- Start
- Internationella adoptioner
- Information om stöd till internationellt adopterade i samband med ursprungssökning
Information om stöd till internationellt adopterade i samband med ursprungssökning
MFoF har av regeringen fått i uppdrag att ge fortsatt stöd till internationellt adopterade i samband med ursprungssökning under 2022-2023. På den här sidan får du mer information om stödet och hur du ska göra om du vill anmäla dig för att få stöd vid ursprungssökning.
Det stöd som MFoF erbjuder vid ursprungssökning är kostnadsfritt. Du ska ha fyllt 18 år för att få nyttja stödet. För att anmäla att du vill ha stöd för att söka ditt ursprung ska du använda nedanstående formulär och följa instruktionerna som anges i formuläret.
I anmälan om deltagande finns möjlighet att välja ett eller flera av nedanstående alternativ om önskat stöd.
- Få en bild av vad ursprungssökning kan innebära för mig.
- Stöd för att få tillgång till och tolka handlingar och dokumentation som berör min adoption.
- Skapa en tydligare bild av min livshistoria och mitt ursprung.
- Information och stöd inför och/eller under eventuell återresa till det land jag blev adopterad ifrån.
- Hitta biologiska föräldrar och/eller andra släktingar.
- Jag misstänker eller har uppgifter om att min adoption varit föremål för oegentligheter. Jag behöver hjälp med att hantera detta.
- Något annat eller övrigt.
När anmälan om deltagande till pilotprojektet inkommer tar en utredare vid MFoF kontakt för att boka in ett telefonsamtal. Vid samtalet får du mer information om pilotprojektet och det stöd som kan erbjudas och får möjlighet att berätta mer om vilket stöd som du önskar.
Information om det individuella stödet
Det individuella stödet avser i första hand ett vägledande stöd i sökprocessen, dvs. hjälp till självhjälp, men kan även avse praktiskt och i viss mån ekonomiskt stöd.
- Ett vägledande stöd kan exempelvis handla om att få hjälp med att skapa en struktur i sökandet, få stöd med att läsa innehåll i adoptionshandlingar, söka efter information som kan vara värdefull för ett fortsatt sökande, eller få information om olika sök- och kontaktvägar i ursprungslandet
- Det praktiska stödet kan exempelvis handla om att få hjälp att formulera en text att skicka till myndighet eller organisation i ursprungslandet, bedöma vilka uppgifter eller dokument som kan vara lämpliga att bifoga vid en ansökan, eller stöd i samband med kontakt med andra länders myndigheter.
- Det ekonomiska stödet innebär möjlighet att få adoptionshandlingar översatta från ursprungslandets språk till svenska, och möjlighet till telefontolk vid första kontakten i samband med en återförening. Utöver detta har MFoF inte möjlighet att kunna bidra med någon ekonomisk ersättning till adopterade eller deras familjer, till exempel i form av bidrag till återresor. Vi är dock väl medvetna om att många adopterade önskar se möjligheten till ett sådant bidrag.
Utredare vid MFoF arbetar från Sverige och gör inte några resor till ursprungslandet för t.ex. söka efter personer. Uppdraget är en förhållandevis ny inriktning för MFoF och myndigheten fortsätter att bygga upp erfarenheter, kunskaper och kontaktvägar som är värdefulla i arbetet. Kontaktvägar och information om olika länders möjligheter till stöd kan komma att uppdateras med tiden som stödet utvecklas.
Bakgrund
I oktober 2019 beslutade regeringen att MFoF skulle få en anslagshöjning för att utveckla och förbättra stödet i samband med internationell adoption. Bakgrunden är att MFoF belyst att samhället vid internationell adoption medverkar till familjebildningen och att adopterade samt deras föräldrar har särskild rätt till stöd enligt både svensk lagstiftning och internationella konventioner.
Inom ramen för denna anslagshöjning har MFoF påbörjat ett projekt där vi arbetar med att:
- samordna den obligatoriska föräldrautbildningen. Kommunerna har fortsatt ansvar att anvisa till föräldrautbildning. MFoF kommer att ansvara för utbildningsmaterialet, kvalitetssäkring och uppföljning av utbildningarna. Utbildningarna planeras ske regionalt med uppstart senare delen av 2020.
- upprätta och förvalta en kunskapssammanställning om internationell adoption som riktar sig till de som i sin profession möter adopterade.
- utforma en nationell modell för tidigt stöd efter adoption för att ge förutsättningar för ett jämlikt stöd över landet.
- skapa en struktur för processen att söka sin ursprungsfamilj, en vägledning för kommuner som stödjer adopterade vid ursprungssökning.
Utöver ovanstående har MFoF sedan länge även bedömt att det finns särskilt behov och efterfrågan gällande utveckling av stöd vid ursprungssökning. Även detta har regeringen hörsammat, och i januari 2020 fick MFoF i uppdrag att under 2020-2021 genomföra ett pilotprojekt för individuellt stöd till internationellt adopterade i samband med ursprungssökning. I december 2021 fick MFoF i uppdrag att ge fortsatt stöd till internationellt adopterade i samband med ursprungssökning under 2022-2023.
Mer information
På vår webbplats finns sedan tidigare information om ursprungssökning. Klicka här för att komma dit. Vi kommer kontinuerligt att publicera och uppdatera information angående bägge de projekt som nämns i denna text. Om du vill få uppdateringar om detta kan du nedan välja att prenumerera på uppdateringar av webbplatsens innehåll. Du kan också att välja att prenumerera på nyhetsartiklar från oss genom att klicka här och följa instruktionerna.
Relaterat
Uppdaterad senast