- Start
- Föräldraskapsstöd
- Psykisk hälsa och suicidprevention
Psykisk hälsa och suicidprevention
24 myndigheter har, i samråd med externa aktörer, tagit fram ett underlag till en ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention. Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen samordnar arbetet.

Psykisk hälsa är ett prioriterat område inom folkhälsopolitiken, både i Sverige och internationellt. Området handlar om att främja psykiskt välbefinnande som är en viktig resurs både för individen och för samhället. Det handlar också om att förebygga psykisk ohälsa och suicid för att minska mänskligt lidande och kostnader för hälso- och sjukvården. Även vård, behandling och stöd utifrån behov är centrala delar av området.
Bred samverkan för psykisk hälsa och suicidprevention
Regeringen gav har gett Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att lämna ett underlag för en ny nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention. Eftersom psykisk hälsa berör hela samhället, skulle även ytterligare 24 myndigheter och flera andra aktörer i uppdraget ingå. Detta för att ge så goda förutsättningar som möjligt till en bred förankring i arbetet med strategin.
I september 2021 redovisade varje myndighet en individuell analys av den psykiska hälsan hos myndighetens målgrupper samt en analys av myndighetens förutsättningar att påverka den psykiska hälsa och förebygga suicid för densamma.
Under våren 2022 fortsätter myndigheterna analysarbetet men nu gemensamt och över myndighetsgränserna. Vidare kommer de analyser som bland annat brukarföreningar, anhörigföreningar och professionsföreningar tagit fram att infogas i analysarbetet. Parallellt med detta arbete sker utvecklingen av strukturen för den kommande strategin.
Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har slutredovisat uppdraget till regeringen den1 september 2023, genom ett samlat förslag till strategi med mål, prioriteringar och indikatorer för uppföljning.
Film om arbetet med strategin
Här berättar representanter från Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Polismyndigheten, Migrationsverket, Skolverket och myndigheten för arbetsmiljökunskap om om hur de tillsammans tagit fram strategin.Klicka på bilden för att komma till videon på Folkhälsomyndighetens webbplats
Uppdaterad senast