Program och metoder för föräldraskapsstöd
Föräldraskap i Sverige
Målgrupp
Utrikesfödda föräldrar med barn 0–18 år.
Utformning av programmet
Programmet riktar sig till utrikesfödda föräldrar med barn i åldern 0–18 år. Genom programmet Föräldraskap i Sverige tillhandahålls föräldrar kunskap inom de områden som är viktiga för familjelivet i Sverige. Under programmets gång erbjuds möjlighet för flertalet gruppdiskussioner där målet är att deltagarna ska känna sig trygga i sitt föräldraskap genom kunskap och utbyte mellan varandra.
Programmet består av gruppträffar som äger rum vid fem tillfällen om 2,5 timme. Det är möjligt att utbilda sig i programmet i Sverige likväl som att delta i programmet digitalt.
Programmets innehåll bygger på FN:s barnkonvention, forskning och nationell lagstiftning liksom kartlagda behov hos nyanlända föräldrar. Under programmet behandlas ämnen såsom föräldrars rättigheter och skyldigheter, jämställdhet samt hur offentlig verksamhet fungerar, exempelvis skola och vård. I utformningen av programmet har barnperspektivet beaktats genom att Föräldraskap i Sverige utgår från befintlig forskning inom de områden som tas upp i programmet.
För att öka tillgängligheten på programmet har anpassningar av programmets information och material gjorts. Materialet är översatt till fem språk (engelska, arabiska, tigrinja, persiska och somaliska). Dessutom finns en flexibilitet i vilka tider som gruppträffarna äger rum samt lokaler som är lättillgängliga för de deltagande.
Nivå på programmet
Universell.
Komponenter
Komponenter som Föräldraskap i Sverige beaktar är:
- Byggande av relation
- Färdigheter för föräldrarna själva.
Vilka kan använda sig av programmet?
Föräldraskap i Sverige är tänkt att användas inom verksamheter som socialtjänst och medborgarkontor, men även inom civilsamhället. Programmet är avsett för att vara lättillgängligt och ska därför erbjudas på arenor där föräldrarna redan befinner sig.
Uppföljning och utvärderingar
Uppföljning av föräldrarnas upplevelse av programmet genomförs genom en enkätundersökning. Föräldrar som har deltagit i programmet konstaterar att de känner sig mer trygga i rollen som förälder efter att ha genomfört programmet. Dessutom lyfter deltagarna en ökad samhällelig medvetenhet med större kunskap om rättigheter och regler kring barn och föräldrar i Sverige.
Programmet har utvärderats men inte omnämnts i någon metaanalys eller systematisk översikt. Programmet har inte utvärderats i en randomiserad kontrollerad studie (RCT).
Svenska studier gjorda på programmet
Anna Edenius Ekbäck, Lene Lindberg, Amanda Lindroth & Lisa Blom. Delrapport av uppföljningen av programmet Föräldraskap i Sverige Preliminära resultat från gruppledarchecklistor och föräldraintervjuer. Centrum för Epidemiologi och Samhällsmedicin.
Information
Ägare
I Stockholm är Socialförvaltningen i Stockholms stad samt Länsstyrelsen ägare av programmet. Utanför Stockholm är Barnens rätt i samhället (Bris) nationell förvaltare.
Kostnad
Gruppledarutbildning 7200-10 000 kr/person, men utbildningen är kostnadsfri inom Stockholms stad. Instruktörsutbildning 18 000 kr.
Kontaktuppgifter
Stockholms stad
Barnens rätt i samhället (Bris)
foraldraskapisverige@bris.se
Webbplats: https://www.foraldraskapisverige.se/ Länk till annan webbplats.
Uppdaterad senast