- Start
- Föräldraskapsstöd
Föräldraskapsstöd, ett gemensamt arbete för barnets bästa

Barns relationer till sina föräldrar har stor betydelse för både den psykiska och fysiska hälsan under hela livet. Ett gott samspel och förtroendefullt förhållande mellan föräldrar och barn fungerar som en skyddsfaktor för barnen, medan brister i hemmiljön är en riskfaktor.
Utökat statsbidrag för föräldraskapsstöd
Riksdagen har beslutat. Länk till annan webbplats. att öka det generella stadsbidraget med 100 miljoner för att möjliggöra för kommunerna att erbjuda en ökad tillgång till föräldraskapsstöd. Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) har fått regeringens uppdrag att informera om det utökade statsbidraget.
”Kombinationen av denna satsning och den nationella strategin för ett stärkt föräldraskapsstöd. Länk till annan webbplats. ger kommunerna en unik möjlighet att erbjuda ett stärkt stöd från småbarnsåren ända upp till vuxen ålder”, påpekar Eva Eurenius, utredare på MFoF och en av de ansvariga för den nationella strategin. LÄS MER
Öppnas i nytt fönster.

Nationell strategi
Den 30 augusti 2018 fattade regeringen beslut om En nationell strategi för ett stärkt föräldraskapsstöd. Strategin betonar att barns rättigheter ska stå i centrum, och att föräldraskapsstödet ska bidra till jämställt föräldraskap och jämlikhet i hälsa.
MFoF har regeringens uppdrag att stödja genomförandet av den nationella strategin. Vi ska även följa upp föräldraskapsstödet och strategins mål och målområden. För att stödja genomförandet har MFoF prioriterat följande områden:
- Samla och tillgängliggöra kunskap
- Driva arbetet kring mätning och indikatorer för föräldraskapsstöd
- Erbjuda löpande stöd till regionala stödstrukturer
- Samverkan och dialog med myndigheter, regioner, kommuner och ideell sektor.
Filmer från konferensen "Hur kan föräldraskapsstöd bidra till jämlikhet i hälsa?"
Definition
Föräldraskapsstöd är insatser, aktiviteter och verksamheter riktade till föräldrar som stärker föräldraförmågan och relationen mellan förälder och barn. Det kan handla om att ge föräldrar kunskap om barnets rättigheter, hälsa och utveckling, att stärka föräldrars relation till varandra eller deras sociala nätverk.
Uppdaterad senast